Meny Stäng
Rädda bina - Pollinerande insekt på väg att landa på gul ros

Rädda bina med en sommar-blommande restaurang

Rädda bina – varför då? Och varför ska vi bry oss om vilka blommor som bin, fjärilar och andra pollinatörer gillar. Svaret är enkelt: Pollinerande insekter är avgörande för vår överlevnad. Ett exempel: en enda humla kan pollinera 1500 blommor per dag! Tänk då på vad alla humlor, bin och andra pollinatörer hinner med under en hel säsong! Det blir bland annat mycket bär och frukt som vi äter. Vad kan vi göra för att hjälpa insekterna på traven? Jo, plantera växter som doftar och smakar gott. Kom till Sollidens handelsträdgård och se vilka av växterna som är aktuella att plantera just nu. Vi har också insektshotell mm.

Så gör en sommarblommande restaurang för bin och fjärilar! Rädda bina, fjärilarna och alla andra viktiga pollinatörer. Välj lavendel, timjan, kärleksört, vitklöver, mynta, citronmeliss, gurkört, oregano, blåklint, heliotrop, jätteverbena, solros, ageratum, rosenskära, sommarrudbeckia, sommaraster, fänkål, honungsört, tagetes, daggsalvia, blåsalvia, solhatt, flox, lejongap, blomstertobak med flera. Förutom att trädgårdens pollinatörer tycker om dessa växter, så är blommorna till glädje och nytta för människor.

Slutligen ska ni alla få en utmaning av oss: ska vi se till att Bohuslän och Sotenäs blir riktigt blommande och härligt? Kom igen nu i Hunnebostrand, Bovallstrand, Askum, Bottna, Svenneby, Hovenäset, Väjern, Kungshamn, Smögen, Tossene, Lysekil, Brastad och andra orter! Nu kör vi så det ryker i sommar, eller hur! Så välkommen till Sollidens handelsträdgård och kolla in de växter som både människor och pollinerande insekter blir glada av.

Är du nyfiken och vill veta mer? Läs i länken här, för det finns så mycket vi alla kan göra: Naturskyddsföreningen – Nu räddar vi bina