Meny Stäng

Historik

På den här platsen har man odlat och sålt blommor i ungefär 70 år. Det är en tradition som vi är mycket stolta över att få föra vidare.

Från första början
Historien om Sollidens handelsträdgård tog sin början år 1947, då trädgårdsmästarparet Georg och Elsa Pettersson köpte marken. De byggde ett bostadshus, växthus med mera och odlingen kom igång. Elsa och Georg fick tre flickor, och familjen bodde i huset invid handelsträdgården.

Prisbelönta julbegonior
Georg var en erkänt duktig odlare. Han drev upp blomsterlökar som hyacinter, tulpaner, påsk- och pingstliljor. Odling av uteväxter dominerades av penséer, petunior, lobelior och isbegonior. När hösten kom var växthusen fyllda med krysantemum för snitt. Därefter fylldes växthusen med julstjärnor och hav av julbegonior, vilket var Georgs passion. Dessa blev även prisbelönta!

Torghandel i kommunen
I flera av växthusen dignade odlingen av tomat och gurka under sommaren. Kunder stod i kö för att få köpa av tomaterna, som var kända vida omkring för sin mycket goda smak. På lördagar var det torghandel i Kungshamn och på Smögen där döttrarna Marie-Louise, Birgitta, och Ingela hjälpte till med försäljningen.

En omfattande verksamhet
George och Elsa arbetade upp en hemförsäljning av trädgårdsväxter, krukväxter, snittblommor och grönsaker. De flesta plantorna såldes på plats, men han levererade även vidare till andra blomsterhandlare. Många kyrkogårdar, mataffärer, hotell och restauranger i närområdet fick leverans från handelsträdgården i Hunnebostrand. Elsa band kransar till begravning och brudbuketter till bröllop.

Livet på en handelsträdgård
Dottern Birgitta berättar att föräldrarna jobbade hårt. Det var långa arbetsdagar, men de hade ett gott humör och trivdes med sin livsstil.
-Vi har haft en fantastisk uppväxt här! Vi hade det så bra, säger Birgitta.

Sollidens handelsträdgård i Hunnebostrand, Elsa och Georgs hus.
I ett år har trädgårdsmästarparet Elsa och Georg Pettersson drivit handelsträdgården i utkanten av Hunnebostrand, år 1948.

Elsa och Georg Pettersson i ett hav av egenodlade påsk- och pingstliljor.

Sollidens handelsträdgård, förmodligen från slutet av 50-talet. Mycket har hänt sedan starten.

Flygfoto över Sollidens handelsträdgård på 70-talet.

Ägarbyte
År 1981 såldes handelsträdgården till Karl-Gustav och Margareta Gustafsson.
-Det är bra folk, sa Georg nöjt, för hon är från Halland!
Elsa och Georgs dotter Birgitta stannade kvar i ett par år och jobbade för de nya ägarna. Det var en god hjälp, eftersom hon hade kunskap om både handelsträdgården och om bygden.

Investering och utbyggnad
Karl-Gustav och Margareta byggde till i omgångar. De investerade i större växthus, mer butiksyta, golvvärme och bevattningssystem. Sortimentet blev också större. Butiken blev ansluten till Interflora, Euroflorist och BoGrönt. Visionen var ett garden center med egen odling samt alla tillbehör som behövs, och detta lyckades de verkligen att skapa. Även familjen utökades. Barnen Torbjörn, Gustav och Greta blev också delaktiga i arbetet på handelsträdgården.

Trädgårdsintresse – en folkrörelse
Genom åren är det många besökare som har njutit av att gå in i växthusen fulla med egenodlade pelargoner, sommarblommor och julstjärnor. Till en början kunde man få skära sina egna tulpaner direkt från löken. Tomater odlades i ett av växthusen och såldes per kilo. Att intressera sig för trädgård och även inreda sitt hem med växter blev en folkrörelse. Både bofasta och sommargäster blev stamkunder på Solliden.

Karl-Gustav och Margareta tillsammans med sonen Gustav. Året är 1981 och de har precis tagit över handelsträdgården efter Elsa och Georg.

Tomater odlades i ett av växthusen och såldes per kilo.

Visst ser det ut som petunia till vänster? På höger sida växer iallafall tagetes. Sallad och annat smått och gott odlas på hängande hyllplan.

Karl-Gustav och Margareta vid kassadisken. Det är tid för cyklamen och begonia, och både kunder och de nya ägarna ser mycket nöjda ut.

En nystart
Efter ungefär 30 år var det dags för ägarbyte. År 2012 sålde Karl-Gustav och Margareta handelsträdgården till Andreas Henriksson och Jonas Eriksson. Med nya skeppare vid rodret följer givetvis vissa förändringar. Sortimentet breddades, butiken byggdes om invändigt, en kundklubb startades. För att underlätta logistiken byggdes en drive-in för jordförsäljning. Vi har ett stort sortiment av säsongens krukväxter, växter för din trädgård, ett välsorterat sortiment med trädgårdstillbehör och en stor interiöravdelning. Våra florister ser till att det alltid finns ett fint sortiment av färdiga buketter med säsongens blommor. Vi har också snittblommor i bunt för den som vill köpa till bra pris och fixa själv.

2019 lämnade Jonas handelsträdgården och gick vidare till andra projekt. Andreas fortsätter på inslaget spår med renoveringsarbeten, uppdatering av lokaler och att skapa en grön oas tillsammans med sina medarbetare.

Uppskattade evenemang
Vi satsar stort på evenemang i butiken. Både stort och smått. Vi bjuder in till temadagar, mingelkvällar, kurser och marknader. Vi är glada över att kunna dela med oss av vår kunskap och vårt hantverk. Det är också väldigt roligt att våra evenemang uppskattas och efterfrågas.

Vi vill sprida blomsterglädje och vara det självklara valet i norra Bohuslän.

Sollidens handelsträdgård består av drygt 2500 kvadratmeter butiksyta, varav ca 1800 är växthus. Här ryms trädgårdsväxter, krukväxter, trädgårdstillbehör, gödning, krukor och mycket mer.

Vi har många års erfarenhet av sorgbinderi och binder alla slags kistdekorationer, kransar och sorgbuketter. Både traditionellt och modernt.

Vi har en stor interiöravdelning där vi blandar trend och tradition, utvalt för att skapa en personlig känsla. Här samsas stilrent och lantligt med unika vintageföremål.

 

Nuvarande ägare Andreas Henriksson mitt i butiken, bland hortensior och Mårbackapelargoner.