Meny Stäng
Anders Stålhand visar Årets Höstfröjd 2023 – Äppelträd.

Årets höstfröjd 2023 – äppelträd!

Äppelträd har utsetts till Årets höstfröjd 2023

Äpplet är frukternas frukt! De rikgivande fruktträden har lång historisk användning i våra svenska trädgårdar. Med vackert vårflor och sortrikedom är den utsedd till Årets höstfröjd 2023 av Stora Planteringsveckan.

– Äppelträd borde finnas på varje tomt värd att kallas för trädgård! Och finns det inte det borde man plantera minst ett, hellre två eller fler, säger Anders Stålhand, trädgårdsprofil från TV, skribent och trädgårdsmästare, samt årets ambassadör för Stora Planteringsveckan. Förutom frukterna, så är ett välskött äppelträd vackert med sin ymniga vårblomning. De vitrosa söta blommorna attraherar många pollinerande bin. Det väcker barndomsminnen av att sitta under ett äppelträd där det surrar av insekter, medan blombladen sakta singlar ner som ett vårsnö.

Eller att man pallat ett och annat äpple hos grannen, när grenarna dignat av frestande frukter.

– Med åren växer äppelträdet och skapar en rumslighet i trädgården som är oslagbar! konstaterar Anders. Det är något magiskt
med riktigt gamla knotiga fruktträd, som stått där i generationer. Behåll de äldre träden, och plantera in några nya för kommande generationer.

Äppelträd finns i alla storlekar och former, även för den lilla trädgården och för kruka på balkongen. De går att spaljéra och ha som häck. Har man bara plats för ett, går det bra att ympa in flera sorter eller köpa ett färdigt så kallat “familjeträd”. Det finns t o m sorter som är framtagna för allergiker. Mångfalden av sorter har gjort denna eviga klassiker till Årets höstfröjd 2023.

Läs mer om Årets höstfröjd på: www.storaplanteringsveckan.se