Pelagiska städar upp plasten från öarna i Bohusläns skärgård.

Vi plastbantar i samarbete med Pelagiska

Nu tar vi betalt för cellofan i vår butik. Allt överskott från försäljningen går oavkortat till ett miljöprojekt som ligger oss varmt om hjärtat. Pelagiska rensar Bohuskusten från plast och annat skräp. Det blir dubbelt bra, tycker vi! Resultatet blir mindre förbrukning av cellofan, och skärgården och vår kust blir renare.

Inslagning i cellofan 20kr.

Pelagiska består av Emil Olofsson och Tomas Eriksson. De arbetar med strandstädning året runt, på uppdrag av Västkuststiftelsen och Kosterhavets nationalpark, men också med hjälp av donationer från bla Smögens Tvålbruk, Sollidens handelsträdgård och Milkywire. Sedan starten 2018 har de städat och kört iland över 100 ton plast. Det flyter in 1m3 skräp i timmen i Bohuslän!
Bidragen de får gör att de kan plocka upp ännu mer av plasten innan den fragmenteras till mikroplaster. Då dessa är omöjliga att städa upp blir de en oönskad del av kretsloppet.

Men vad gör Solliden mer för att minska på plasten?

  • Många växter kommer hit i plastlådor. Dessa återanvänder vi i kassan, då kunder får gärna ta en låda och bära hem sina blommor i. Övriga plastlådor pressar vi till balar och återvinner.
  • Begagnade krukor säljer vi till kunder. Prisvärt återbruk.
  • All plast av godtagbar kvalitet pressar vi till balar och skickar till återvinning. Övrig plast sorteras som brännbart avfall.

Slutligen kvarstår en fråga: Vill du göra mer? Städa stranden där du är. Gå in på Strandstädarkartan och markera vilket område du har rensat.

Kort sagt, vi får hjälpas åt att minska på plasten! Och du kan gärna följa Pelagiska på Facebook!
Pelagiska på Facebook

 

Till toppen