Snittblommor Tulpaner Tulpanbunt Vårblommor

Tulpanens dag på onsdag den 15 januari

Alltså, nu är det tulpanens dag på gång! Vet du att man odlar över 160 miljoner tulpaner i Sverige varje år? Alltså kan vi slå fast att svenskarna är ett tulpanälskande folk.  Det finns få länder där invånarna köper så många tulpaner per person som vi gör. Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla.

Tulpanen är en tacksam snittblomma som kan glädja oss i ca 5 – 7 dagar. Här får du några tips som kan hjälpa dig att sköta om din tulpanbukett:

Börja med att skära av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då kan tulpanerna lättare ta upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. Efteråt är de raka och fina. Blandbuketter av tulpan och narcisser (påsk- och pingstliljor) ska du inte skära av.
Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Försök att hitta en dragfri och sval plats åt dem. Undvik direkt solljus.
Tänk också på att inte placera dem nära färsk frukt. Tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Källa: Tulpanguiden

Lite rolig tulpaninspiration kommer här, och det passar ju bra på tulpanens dag: Blomsterfrämjandet – tulpaner

Till toppen