Tulpaner Tulpanlycka Blomsterfrämjandet, My Feldt

Nu är det tid för tulpaner! Njut av krispiga buketter.

Vet du att det odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige varje år? Eftersom svenskarna är ett tulpanälskande folk går det åt många lökväxter. Det finns få länder där invånarna väljer att köpa så många tulpaner per person som vi gör. Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla.

Tulpanen är en tacksam snittblomma som kan glädja oss i ca 5 – 7 dagar. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på. Här är några tips som kan hjälpa dig att sköta om din tulpanbukett:

Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då kan tulpanerna lättare ta upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Blandbuketter av tulpan och narcisser (påsk- och pingstliljor) ska du inte skära av.
Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Försök att hitta en dragfri och sval plats åt dem. Undvik direkt solljus.
Etylengasen från frukten påskyndar tulpanernas åldrande. Alltså är det bra att tänka på att inte placera buketten nära färsk frukt.

Källa: Tulpanguiden

Foto: Linda Lomelino/Blomsterfrämjandet

Läs mer! Tulpanguiden

Till sist passar vi på att tipsa om den spännande historien kring vår handelsträdgård: Sollidens handelsträdgård – Historik

Till toppen